SOMMARREA - 25% på puffar, pallar och saccosäckar

Var kommer merinoullen ifrån? Faarskinn.se

Var kommer merinoullen ifrån?

Merinoullen är världskänd för sin fantastiska mjukhet och höga kvalitet. Många av våra kunder älskar just de produkter som innehåller merinoull. Men var kommer den här ullen ifrån och hur skiljer den sig från annan ull?

får på bete - faarskinn.se

Först lite historisk bakgrund. Merino är en renodlad rasgrupp inom tamfåren. Deras fårskinn, som även kallas merinoskinn, används främst för att producera ull. Merinofåret har sitt ursprung från Nordafrika. Namnet Merino härstammar troligtvis från namnet Marinid-sultanatet som var ett berbermuslimskt imperium från mitten av 1200-talet till 1400-talet och kontrollerade Nordafrika inklusive Gibraltar. Så spreds fårarten vidare till nuvarande Spanien. Dåtidens Spanien dominerade med just merinoull som en monopolistisk handelsvara.

får historisk bild

Inte förrän i slutet av 1700-talet nådde merinofåren Norra Europa. Under koloniseringen kom merinofårarten bland annat till Nya Zeeland och Australien. Idag avlas merinofåren främst i Nya Zeeland och Australien. Vi importerar huvudsakligen från Nya Zeeland.

Merinofårskinnet och andra fårskinn

Merinoskinnet är en av många olika fårskinn som vi erbjuder. Precis som de andra fårskinnen i vårt sortiment är även dessa en bi-produkt från matindustrin. Fåren slaktas alltså inte enbart för det mjuka merinoullens skull. I stället tar vi hand om de överblivna merinoskinnen och återanvänder dem för olika produkter – allt från babyfårskinn till äkta fårskinnsmattor. Vi har en policy för djurens välfärd. Därför kommer våra merinoskinn huvudsakligen från Nya Zeeland. I Nya Zeeland regleras djurens välmående noggrant. Här kan du läsa om hela processen för alla fårskinn

Varför är just merinofårskinnen så populära?

Merinofårskinnens ull är särskilt populär eftersom den är mycket mjuk, fin och krusig. Framför allt sticker den inte mot huden och merinoskinnet är dessutom lätt att vårda. Ullens fibrer är alltså elastiska och väldigt tunna, därför irriterar merinoullen sällan huden. Till exempel, merinofårskinn är perfekt för barn och spädbarn att ligga eller sitta på. Dessutom, merinofårskinn som används av barn och spädbarn kan förebygga allergier. Läs gärna vidare om fårskinn för barn här.

Så merino är absolut det mjukaste fårskinn du kan hitta. Merinoskinn är och förblir ett hållbart material. Skinnen från dessa tamfår har genom århundranden anpassat sig till all slags väder och klimat. Därför är också fårskinnen slitstarka, hållbara samt behåller sin mjukhet många år framöver.

Merinoull och klädesplagg

Förutom att vara ett fantastiskt fårskinn är själva merinoullen också populär för att tillverka olika slags klädesplagg. Framför allt är merinoullen skonsam för huden – materialet varken kliar eller sticker jämfört med andra typer av ull som huden ofta kan reagera på.

woolmark logga

Merinoullen har starka mjuka och långa fibrer vilket också gör det slitstarkt och håller naturligtvis värmen. Den här egenskapen är mycket viktig eftersom den förhindrar hål och slitna ytor även efter långvarigt slitage av ett klädesplagg. En produkt gjord av merinoull är med andra ord mycket prisvärd!

Merino och annan ull - hur vet man skillnaden?

Det finns ett ullbedömningssystem där man avgör ullfibrernas tjocklek. Det betyder att, ju tunnare ullfibrer desto mjukare ullprodukt. Dels har merinofåren genom åren avlats fram till att ha tunnare ullfiber än andra får och dels har väder och klimat en påverkan.

Ullbedömningssystemet för merinoull delar i sin tur upp det i tre generella grupper - strong, medium och fine. Merinoull mäts i mikron och ju lägre värde desto mjukare och högklassigare. Därför är fine det mjukaste och finaste inom dessa kategorier.

fårskinn på stol

Det var en kort introduktion till den fantastiska merinofårullen.

Naturligtvis har vi även andra typer av fårskinn som kan passa just ditt önskemål och syfte, så botanisera gärna vidare i vårt fårskinnssortiment!.


Fler blogginlägg

© 2024 Faarskinn.se,

  • Maestro
  • Mastercard
  • Visa
  • klarna_pay
  • bring_pay