SOMMARREA - 25% på puffar, pallar och saccosäckar

Fårskinn och lanolin - risk för allergi? Faarskinn.se

Fårskinn och lanolin - risk för allergi?

Många som köper fårskinn hos oss börjar oroa sig för om skinnet kan framkalla allergiska reaktioner, bland annat för att skinnet kan ha det naturliga ullfettet som även kallas lanolin. Det är inte så konstigt att oron uppstår eftersom många människor idag lider av olika slags allergier. Det är också lätt att förväxla allergi med känslig hy. Det är dock mycket sällsynt att lanolinet i fårskinn framkallar allergiska reaktioner.  Läs vidare så reder vi ut lanolinets funktioner!

Vad är lanolin?

Lanolin är ett vedertaget namn för naturligt ullfett. Lanolinet är en komplex substans med många goda egenskaper som skyddar fåren från väder och vind. Lanolinet, som även kallas för lanolinvax, är ett lager av fett som beskyddar varje pälshår på fåret och i stort har en vattenavstötande effekt som skyddar fårets skinn från att bli blött. Lanolinet hjälper även till att stöta bort smuts och damm. Lanolinets roll är att skydda fårullen och skinnet från tufft väder, klimat och smuts.

Vad används lanolin till?

När ullfettet extraherats från fårskinnet blir det lanolin. Det finns olika slags lanolin. Det kan till exempel användas i hudvårdsprodukter eftersom det kan hjälpa till att lugna och skydda huden. Lanolin används även i övriga olika kosmetikaprodukter. Lanolin är mjukgörande och återfettande.
Ulltvättmedel med lanolin är bra därför att det återställer ullplaggen till sin ursprungliga mjukhet och förblir vattenavvisande.

Kan man vara allergisk mot lanolin?

Att vara allergisk mot själva lanolinet är ytterst sällsynt. Forskningsstudier har påvisat att, förekomsten av lanolinallergi bland friska personer är mycket låg och nästan obefintlig. Studier påvisar också att, även bland personer med benägenhet till eksem så är lanolinallergi sällsynt. Lanolin är känt för att ha några antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan vara fördelaktigt för personer med vissa hudstörningar som eksem.

Däremot, när det naturliga fettet lanolin utvinns för att ingå i olika produkter, så har studier påvisat att s.k. ”lanolinallergi” kan uppstå. Men då är det inte det ursprungliga lanolinet i fårpälsen. Det är när lanolinet kombineras med andra substanser som hudkänslighet för en produkt kan uppstå. 

Ull, lanolin och allergi

En hudirritation kan uppstå vid användning av kläder av ull som fått en mjukbehandling med lanolin. Då pratar vi om något annat som inte är direkt kopplat till det naturliga ”råa” lanolinet i själva fårskinnet. Det kan vara kombinationen av lanolin och ullfibrer som kan orsaka hudirritationer eller ge känslan av att ullen ”sticks”. Men det kan också vara andra kombinationer!
Det säkraste är att kontakta vården så att du kan gå vidare med en mer specifik medicinsk utredning som kan ge svar på vilken substans som orsakar känsligheten. Om du inte märker något eller möjligtvis en liten irritation så är det troligtvis inte allergi.

fårskinn vitt faarskinn.se

 

Fårskinn med ullfett / lanolin är enkla att vårda

Våra fårskinn med sitt naturliga lanolin gör det enkelt att hålla dem rena. De blir faktiskt självrensande eftersom skinnet stöter bort såväl fukt som smuts och damm. Allt du behöver göra är att skaka av fårskinnet då och då samt borsta av det med en fårskinnsborste.

Vi hoppas att vi kunnat dämpa viss oro rörande allergi, lanolin och fårskinn!

Här kan du läsa om vilka olika slags fårskinn som finns och välkommen att besöka vårt utbud av fårskinn i vår webshop!


Fler blogginlägg

© 2024 Faarskinn.se,

  • Maestro
  • Mastercard
  • Visa
  • klarna_pay
  • bring_pay