Köp dina julklappar idag!
Se urvalet här

8 saker du inte visste om skinn och päls Faarskinn.se

8 saker du inte visste om skinn och päls

Vi har samlat 8 överraskande saker om dessa fantastiska material som många av våra produkter är gjorda av. Här kan du lära dig mer!

På faarskinn.se hittar du ett stort utbud gjorda av päls och skinn i olika former. Naturen i sig är fantastisk och vi tar vara på alla de bra egenskaperna som dessa naturliga material för med sig. Dessutom tar vi vara på rester från matproduktionen, dvs istället för att skinnen slängs efter slakt köper vi dem och tillverkar produkter till hemmet.

Spana in vårt sortiment och upplev kvalitén och historien bakom varje produkt skapad av 100% naturliga material.

 

 

fårskinnskudde  - faarskinn.se

1. Putsa ditt silver med päls

Ja visst kan du putsa silver med päls! Det finns många knep när det kommer till att putsa silver men ett av dem är att använda äkta fårskinn.

När du använder fårskinn för att putsa ditt silver blir det inte bara putsat men skinande rent. Det beror på att fårskinn innehåller det naturliga fettet lanolin. Man ska putsa lite oftare än om man använder en syntetisk trasa, men du får i stället ett naturligt resultat som skiner lika klart. Dessutom är vi för att använda naturliga material så mycket det går!

2. Fårskinn är självrengörande

Ett fårskinn är ett naturligt material och när det är levande rengör pälsen sig själv genom det naturliga lanolinet. Denna egenskap finns kvar även hos fårskinnen vilket betyder att det är smutsavvisande samt själv transporterar bort damm och smuts. Därför är fårskinn väldigt enkla att hålla rena och behöver sällan tvättas eller rensas på annat sätt. För att hjälpa den naturliga processen på traven kan man borsta och skaka skinnet med jämna mellanrum.

3. Päls har räddat mänskligheten

Som du kanske vet överlevde dagens människoras istiden medan neandertalarna dog ut. De kunde helt enkelt inte klara den bitande kylan, men de hade inte heller uppfunnit konsten att ta vara på skinn från djuren de åt.

Homosapiens lärde sig tidigt att ta vara på pälsen och göra kläder av den, samt att de använde den som liggunderlag och som filtar för att hålla sig varma. Det finns inga bevis på att neandertalarna lyckades ta vara på skinn eller päls men det finns fynd som visar att homosapiens hade hittat tekniker för att garva skinn så att de höll och kunde användas. Man har hittat bevis på att homosapiens använde päls och skinn från både räv, mink, kanin och varg.

(källa: truthaboutfur.com)

 

äkta päls - faarskinn.se

4. Fårskinn fungerar som en naturlig fuktkräm

Igen är det det naturliga ullfettet lanolin, som finns naturligt i fårens ull, och dess fantastiska egenskaper som ger denna effekt.

Därför är det en fantastiskt god idé att använda en fårskinnskudde som huvudkudde på natten. Dessutom är de extremt mjuka och behagliga att sova på. Använder du en fårskinnskudde får din hud en naturlig återfuktning varje natt. Fårskinn andas dessutom bättre och täpper inte till dina porer eftersom att det naturligt har luftfickor mellan håren jämfört med en syntetisk kudde.

5. Fårskinn kan inte börja brinna

Det kanske låter otroligt, men det är sant, fårskinn kan inte ta eld. Dess unika struktur och fibrer i pälsen gör att, om det skulle utsättas för eld, de istället drar ihop sig och krullar ihop.

Detta gäller även andra äkta skinn och det är därför man bland annat använder stolsöverdrag i äkta skinn på flygplan och fartyg. Skulle skinn utsättas för eld i mer än 5 sekunder börjar det glöda och krympa.

 

jacka minkjacka - faarskinn.se

6. Det tar längre tid att sy en minkjacka än att montera ihop en bil

Att sy en minkjacka är ingen lätt uppgift, det kräver tålamod och en otrolig skicklighet. Man måste ha öga för detaljer och kunna sykonstens alla regler.

Det är många steg i processen man ska igenom och det tar i genomsnitt ca 35-40 timmar att sy en minkjacka vilket faktiskt är längre tid än att montera ihop en bil. En mer avancerad bil, exempelvis en Jeep Wrangler tar igenomsnitt bara 18 timmar att montera ihop. Det visar att en minkjacka är ett sant konstverk som är utfört med precision i minsta detalj. Men beställer du en minkjacka, har du en jacka att ha resten av ditt liv och som dessutom kan gå i arv i flera generationer.

7. Fårskinn fäller inte

Det låter kanske för bra för att vara sant, men äkta fårskinn fäller inte av sig själv. Pälsen lossnar endast om man exempelvis borstar det. Man bör dock borsta sitt fårskinn då och då för att bibehålla dess egenskaper. När man borstar fårskinnet filtrerar man håren och separerar dem från varandra samtidigt som man fördelar det naturliga fettet som finns i pälsen.

Det är därför enkelt att testa om ett fårskinn är äkta eller inte. Om du sitter på ett fårskinn eller lägger det mot soffan och flera hår faller av och fastnar, då vet du att det inte är äkta. Detta ”test” ska göras innan man borstar fårskinnet, annars kan man få ett missvisande resultat.

Annan päls som exempelvis kanin kan fälla en hel del. För att undvika att det sätter sig på kläderna är det bra att skaka pälsen ordentligt då och då för att hårresterna ska falla av.

 8. Fårskinn är ljuddämpande

De täta och starka fibrerna i fårskinnet är perfekt som isolering, både för värme och ljud. Fårskinn kan därför användas för att ljudisolera med då det dämpar eventuellt oväsen och höga ljud.

Så väljer du att dekorera ditt hem med fårskinn och fårskinnskuddar kan det ha en god effekt på akustiken i hemmet.

Naturens guld

Äkta skinn och päls har många fördelar i flera olika användningsområden. Naturen har gett oss ett fantastiskt material att arbeta med och inte bara har det fördelar, men ser även snyggt ut i de flesta hem. Vi arbetar för hållbarhet och är otroligt glada för att dessa naturliga material finns att använda till så mycket. Allt ifrån mattor till skor och accessoarer. Naturliga material är dessutom nedbrytbara och skadar inte naturen genom utsläpp eller annat. Vi älskar att ta tillvara på naturens resurser och ser hellre att folk väljer naturliga och äkta material istället för billiga snabba lösningar som naturen inte själv kan ta hand om.


Fler blogginlägg

© 2024 Faarskinn.se,

  • Maestro
  • Mastercard
  • Visa
  • klarna_pay
  • bring_pay