Vårerbjudanden - Spara 25% på alla kuddar

Isländskt fårskinn - Historien om det nordiska fårskinnet Faarskinn.se

Isländskt fårskinn - Historien om det nordiska fårskinnet

Ett av de mest spännande fårskinnen kommer från vårt grannland Island. Ett snyggt skinn från ett land med ett tufft klimat. Därför kallar vi det ofta för den ”nordiska looken”. Island har ett speciellt klimat med en fantastisk natur skapad av hårda vindar, köld och regn. Naturligtvis har dessa förhållanden också en påverkan på fårens päls i såväl utseende som kvalitet. I det här blogginlägget kan du lära dig mer om vad ett isländskt fårskinn har att erbjuda dig som konsument.
 
isländskt fårskinn
Se alla våra isländska fårskinn
 

Det isländska fårskinnets bakgrund

Island är speciellt känt för sitt unika klimat och med sina speciella får som vandrar fritt i naturen. Genom många århundranden har fåren anpassat sig till det hårda klimatet och utvecklat ett ”täcke” som består av extra långt ullhår som skyddar dem mot vind, snö och regn. Precis som alla andra får i världen så utgör de isländska en del av den lokala matproduktionen. Själva fårskinnet blir en biprodukt och bearbetas ytterligare så att skinnet blir det som vi känner igen för just isländska fårskinn. Skinnet torkas först i ett saltlager och sedan, genom garvning, tar man bort smuts och tvättar rent. Ibland upplever man en tvålaktig lukt från skinnet men det brukar avta allteftersom.
 

Fårskinnets funktioner

Det isländska fåret har en lite grov päls. Själva håren sitter ganska tätt och som tillsammans med underullen beskyddar fåret mot den tuffa skiftande väderleken. Själva hårtätheten bidrar också till den höga kvalitetsstämpel som isländskt fårskinn har. Vi strävar efter den bästa kvaliteten även bland dessa fårskinn. Utöver den långhåriga varianten finns det också en korthårig variant på 5–7 cm, vilket också är den som vi normaltvis känner till mest. Den kortklippta varianten ger också ett lite mer lugnande uttryck. Dock oavsett hårens längd så är kvaliteten lika hög. Så det är endast en smaksak vilket man väljer.
Generellt så är det oftast de långhåriga fårskinnen som man förknippar med ”nordisk look”. De är av naturen, i sina vackra naturliga färger och strukturen i pälsen passar fint in i en nordisk heminredningsstil. Fårskinnet bör skakas av regelbundet så att den naturliga strukturen i pälsen bibehålls. Man kan också emellanåt borsta av fårskinnet (ca varannan månad) för att jämna ut och återställa det.
isländska fårskinn

Isländskt fårskinn - variationerna

Isländska fårskinn kommer i olika former, färger och storlekar. I stort sett, hos oss delar vi upp dem i två olika kategorier. Den första tillhör kategorin sittdynor av isländskt fårskinn.

Den andra kategorin är fårskinn i allmänhet och som finns i fyra olika storlekar: 90–100x60 cm, 100–110x60 cm, 110–120x60 cm och 120+x60 cm.
Eftersom de isländska fårskinnen har unika mönster och nyanser i färgen har vi ytterligare delat upp dem i fem olika kategorier där fårskinnen någorlunda har matchats ihop där de liknar varandra. Därefter delas de ytterligare upp i fyra kategorier: naturvit, natursvart, naturbrun, naturgrå och brisgrå. Endast den brisgrå är färgbehandlad de övriga bibehåller sin naturliga färg.

Här finns en översikt hur fördelningen av isländska fårskinn ser ut.

 

isländska fårskinn mått


  Fårskinnskuddarna finns alltså i de fem olika färgerna men endast med den långhåriga varianten. Kuddarnas mått är 40x40 cm. De sys ihop med passande matchande skinnstycken. På så sätt får kuddarna en jämn och snygg yta. Spana in våra isländska fårskinnskuddar, du kommer att älska dem!

  Som tidigare beskrivits så är isländska fårskinn helt naturliga med sina unika färgnyanser. De fårskinn som finns på webbshopen är speciellt utvalda så att du får möjlighet att välja mellan det bästa av de bästa!
   

  Fler blogginlägg

  © 2024 Faarskinn.se,

   • Maestro
   • Mastercard
   • Visa
   • klarna_pay
   • bring_pay