SOMMARREA - 25% på puffar, pallar och saccosäckar

Vår fårskinnsguide (till stolar, fåtöljer, kontorsstolar och barstolar) Faarskinn.se

Vår fårskinnsguide (till stolar, fåtöljer, kontorsstolar och barstolar)

Fårskinn kan användas på olika sätt och för olika ting. Ibland är det svårt att bestämma sig för vilken typ av fårskinn som passar behoven. Läs i vår guide och bli lite klokare!

Hur hittar jag de skinn som passar bäst till mina stolar?

Vi blir ofta kontaktade om råd angående vilket fårskinn som passar bäst till en viss typ av stol. Därför har vi sammanställt en guide baserad på de frågor vi fått in. I guiden borde du kunna hitta det fårskinn som skulle kunna passa för just din stol. Den beskriver typ av stol och en kort beskrivning om vilken storlek på fårskinnet du bör ha för att uppnå bästa resultat.

Du hittar hela guiden längst ner i inlägget!

fårskinn stolar

Köksstol och karmstol?

När du bestämt dig för vilken stol du ska klä med fårskinn, blir det enkelt att ta reda på vilket som skulle passa. Är det exempelvis till någon typ av köksstol ska längden vara 90–100 cm.
Det finns fårskinn från Island, Nya Zeeland och Tibet att välja mellan. Kvaliteten är densamma men själva utseendet på fårskinnen skiljer sig.

Vilket fårskinn ska jag välja?  Från Island, Nya Zeeland eller annat land?

Ett långhårigt, färgat, korthårigt lockigt? Detta är egentligen en smaksak beroende på vad som passar in i hela din heminredningsstil. Man kan också mixa fårskinn från olika ursprungsländer och på så sätt få det just du önskar.

Ska jag välja fårskinnklädd stolsdyna eller ett löst skinn?

Svårt att välja? Det behöver inte alls vara så. Man kan också mixa och matcha för olika stolar och fåtöljer beroende på egen heminredningsstil. Om man önskar att lite lugnare intryck kan man välja stolsdynor vilket många gör för exempelvis köksstolar och ofta om man har pinnstolar. På så sätt kan man skapa en lugn atmosfär med inbjudande mjuka stolar att sitta på utan att det blir ”för mycket”. Men med lite större eller grövre köksstolar passar hela skinn jättebra. Dock är detta helt en smaksak och beror på hur mycket skinn man önskar.

Kan man själv mäta?

Visst kan du det, men tänk på att alltid lägga till 10–15 cm eftersom skinnet ska hänga snyggt och stadigt över stolen. Stolsdynorna kommer i standardstorlekar men dubbelkolla måtten för att vara säker, vissa görs även i större storlekar.

Vilken hårlängd passar bäst?

Långt ullhår:
Det finns två möjligheter eftersom både isländska och Nya Zeeländska fårskinn har långt ullhår. Men ullens hårlängd skiljer sig avsevärt mellan dem. Fårskinn från Island har ca 12–15 cm emedan de från Nya Zeeland endast har en hårlängd på ca 5–7 cm. Dessa skinn ser extremt inbjudande och fluffiga ut men kan vara svårare att hålla rena än de med kortare hår. Så har man barn kan det vara klokt att välja en modell med kortare hår.

Kort ullhår:
De isländska fårskinnen har ca 5–7 cm och de Nya Zeeländska ca 2–3 cm. Denna typ passar till ”alla” hem och man väljer här mest efter tycke och smak.

Lockigt ullhår:
Vill du ha ett mjukt krulligt fårskinn finns det tre olika att välja ifrån, tibetanskt, österrikiskt och gotländskt. De tibetanska har långa lockar och de andra är mer kompakta med kortare lockig ull.

Fårskinn för köksstolar

År du osäker på hur stor fårskinnet bör vara så att de passar så har du kommit rätt för att få svar. Vi har samlat våra erfarenheter och kunskaper och skrivit en liten lättläst guide som ska hjälpa dig att hitta det rätta fårskinnet. Viktigt att tänka på är om stolsryggen har en vanlig standard höjd eller om den är högre. 

Köksstol med standardryggstöd

Här ska utgångspunkten vara att hitta ett fårskinn med ca 90–100 cm i längden. Variationen beror dels på sittdynans tjocklek, dels på ryggstödets höjd. Man kan alltså inte dra alla köksstolar över en kam. Mät gärna exakt djupet på stolsitsen och höjden på stolsryggen och lägg till 10–15 cm. Svårare än så är det inte. Troligtvis hamnar resultaten på 90–100 cm.

Köksstol med hög stolsrygg

Här ska utgångspunkten vara att hitta ett lite större fårskinn Våra Nya zeeländska fårskinn finns i storlekarna ca 115 cm till 135 cm. De passar utmärkt för just dessa köksstolar. Fårskinnet är dessutom slitstarkt och lätt att ta hand om. Vi rekommenderar att du mäter för mer exakthet eftersom fårskinn över 100 cm genast blir mycket dyrare.

Så här mäter du

Stolsitsens djup + stolsryggens höjd + ca 5–10 cm. Om du är osäker på måttagningen, så är det bästa att nästan alltid välja 115–120 cm.

faarskinnsguide

 


Fler blogginlägg

© 2024 Faarskinn.se,

  • Maestro
  • Mastercard
  • Visa
  • klarna_pay
  • bring_pay