Vårerbjudanden - Spara 25% på alla kuddar

Varför har mitt fårskinn kala fläckar? (och hur undviker jag det?) Faarskinn.se

Varför har mitt fårskinn kala fläckar? (och hur undviker jag det?)

Det kan förekomma att man hittar kala fläckar i fårskinnet. Det kan till exempel bero på dålig kvalitet men oftast har det andra orsaker. I den här bloggen kan du lära dig mer om förekomsten och vad man kan göra åt det.

Vad gör jag när mitt fårskinn har kala fläckar?

De flesta fårskinn har kvar sitt naturliga ullhår. Det finns dock några typer fårskinn som här och där saknar ullhåret och kala fläckar syns istället. Det finns en förklaring till det.

Kala fläckar vid fårskinnets kant

Finns det ställen vid kanten som har kala fläckar är det oftast ett bra tecken. De flesta producenter bibehåller det ursprungliga utseendet och ingriper således inte i de som redan är i naturligt skick. De kala delarna vid kanten bidrar i stället till det vackert naturliga som fårskinnet har. Det är viktigt att understryka att de kala fläckarna vid kanterna inte beror på låg kvalitet, inte heller på dålig behandling.

Se vårt stora utbud av fårskinn här

Beroende på tycke och smak, du kan själv klippa bort skinnet som saknar ullhår. Du kan också kontakta den som du köpt fårskinnet från så kan de justera fårskinnet enligt din egen smak. Det är alltså en fråga om din personliga smak och ditt fårskinn.

Kala fläckar i mitten på fårskinnet

Om du hittar kala fläckar i mitten på fårskinnet finns det stor anledning att reklamera produkten. Orsaken kan vara en naturligt förekommande kal fläck, men det kan också ha skadats av misstag redan i början av förarbetet samt vid tillskärning och garvning av fårskinnet.

fårskinn
fårskinn kal fläck

Om du har köpt ett fårskinn som visar sig ha kala fläckar i mitten och att de inte förekom på bilden på hemsidan vid köpet rekommenderar vi att du returnerar varan.

Kala fläckar som uppstår med tiden

Normaltvis är fårskinn mycket slitstarkt. Dock, om fårskinnet inte blir korrekt omhändertaget kan kala fläckar uppstå. Nedan finns några saker vad man ska tänka på för att undvika att kala fläckar uppstår i fårskinnet

 • Utsätt inte fårskinnet för extrem tyngd, till exempel sätt inte ned en tung möbel på det
 • Undvik att regelbundet trampa och stampa på det
 • Tvätta inte fårskinnet i tvättmaskin
 • Undvik att lädret utsätts för extrem fukt

Det är högst osannolikt att du själv kan riva av ullhåret i så stora mängder så att kala fläckar uppstår! Det är sannolikt flera andra olika faktorer som orsakar kala fläckar.
Därför rekommenderar vi att du regelbundet skakar av och borstar ditt fårskinn. Det kommer inte att skada skinnet på något sätt. Med god skötsel kommer ditt fårskinn däremot att hålla i många år!

Lär dig hur du bäst tar hand om ditt fårskinn här

Om du upptäcker att ditt fårskinn successivt börjar fälla dramatiskt, föreslår vi att du kontaktar producenten och/eller butiken där inköpet skett. De borde utan tvekan kunna ge dig råd.

Kontakta oss gärna för mer information


Fler blogginlägg

© 2024 Faarskinn.se,

  • Maestro
  • Mastercard
  • Visa
  • klarna_pay
  • bring_pay