Vårerbjudanden - Spara 25% på alla kuddar

Vi testar våra torkbollar av äkta ull! Faarskinn.se

Vi testar våra torkbollar av äkta ull!

Tycker du också att torka tvätten tar lång tid? Det finns olika åsikter hur man bäst torkar kläder, lakan, dynor och annat. Men vilket är det bästa sättet?
Här kommer ett förslag som vi redan testat!
Hos faarskinn.se kan du köpa så kallade torkbollar, gjorda av ull. Torkbollarna har egenskapen att förkorta torktiden såväl som att de gör kläderna mjuka när du använder torktumlaren. De bidrar också till att minska torktumlarens mängd kondensvatten.
Låter det vara för bra för att vara sant? Helt förståeligt och därför har jag testat torkbollarna hemma för att se hur bra de egentligen är!

Här hittar du torkbollarna vi testar!

tørrebolde

Test nummer ett – lakan, handdukar mm.

I första testen mäter jag hur snabbt torkbollarna av ull kan torka en tvätt som består av lakan, sänglinnen och liknande. Tvätten som ska torkas ställs in på 60 grader på bomullsprogrammet.
Min tvättmaskin och torktumlare har märket Bosch, av nyare modell (ca 2020).

Mängd och innehåll av de två tvättarna är exakt lika.
Innehåll: 1 dubbellakan, 1 babylakan, 1 handduk, 1 badhandduk,
1 kökshandduk, 1 disktrasa, 1 babypåslakan.

Torkprogram: Bomull, extra skåpstorrt

Torkbollar: 3 vita

Nedan ser du resultaten av de två tvättarna, en med och en utan ulltorkbollar.

RESULTAT:

Med ulltorkbollar:

Torktid: 1 timme och 27 minuter

7 dl kondensvatten

Lakanen är släta.

 

Utan ulltorkbollar:

Torktid: 1 timme och 47 minuter

1,1 liter kondensvatten

Lakanen är småskrynkliga

 

Som Du kan se av resultatet så bidrar torkbollarna till kortare torktid såväl som minskat kondensvatten från torktumlaren. Dessutom ser jag en tydlig skillnad bland de vita lakanen. Lakanen som torkats med torkbollarna får en mycket slätare yta jämfört med lakanen utan ulltorkbollar, de är småskrynkliga och har lite veck här och där.

LAGEN

Men hur kommer det sig att torkbollarna gör att lakanen inte blir så skrynkliga? Svaret finns i torkbollarnas äkta ull som har ett naturligt innehåll, nämligen lanolin, som är ett slags ullfett som behandlar textilfibrerna under torkningen i torktumlaren. Därför blir mina lakan inte så skrynkliga.
När det gäller de övriga sängkläderna och handdukarna så ser jag ingen direkt skillnad på just handdukarna. Handdukarna har ju en ”fluffy” look så generellt blir de aldrig skrynkliga. Duntäckena däremot påvisar en tydlig skillnad mellan med eller utan ullbollar vid torkning. Jag har bilder på dessa men det kan vara svårt att avgöra från bilden då duntäcket innehåller design i olika färger och mönster!
En riktig överraskning var att mängden kondensvatten från torktumlaren var mycket mindre med ulltorkbollarna i jämförelse. Jag tog ut kondensvattenbehållaren och mätte respektive torkning genom att hälla vattnet i ett decilitermått. Det var tydligt en klar skillnad! Det syns på bilden nedan.

decilitermål

Sammanfattning

Den här första testen talar nog för sig själv. När jag torkar min tvätt med ulltorkbollar så minskar det torktiden, tvätten blir slät och fin samt att torktumlarens kondensvatten blir betydligt mindre jämfört med torkning utan torkbollarna.

Test nr. 2 med ulltorkbollar - duntäcken

Den andra testen var lite mer tidskrävande när jag skulle utröna skillnaderna i torktid, släthet och överblivet kondensvatten från torktumlaren.
Täckena tvättades enligt inställningsprogrammet ”dunplagg” på min tvättmaskin. Nedan ser du vad som tvättades och torkades. Innehållet i respektive testtvätt är identiska. Jag använde alla 6 ulltorkbollarna, så att samtliga täcken fick ta del av ulltorkbollarna ordentligt och genomgripande  under torkningen i torktumlaren.

Tvätt: 1 babytäcke, 1 juniortäcke, 1 vanligt täcke
Torkprogram: Dunplagg
Ulltorkbollar: 6 st

RESULTAT

Med ulltorkbollar:

Torktid: 3 timmar och 12 minuter
Kondensvatten: 1,4 liter
Ullbollarna helt torra efter torkning

Utan ulltorkbollar:
Torktid: 4 timmar och 13 minuter
Kondensvatten: 1,9 liter

 

 

Det är inte så ofta man tvättar något som innehåller dun, så jag var lyckligt ovetande hur lång tid det egentligen tar. Inte nog med att man ska tvätta i tvättmaskinen i en timme eller så, utan sen ska torkningen ta över 4 timmar!
En mycket lång process kan man tycka, men det är viktigt att duntäckena är helt torra innan man drar på påslakanet igen. Varför? Jo, om täcket med de små dunfjädrarna inte är torrt nog så kan dunet klumpa sig och sedan orsaka risk för mögel. Täcket börjar lukta och den blir så småningom obrukbar. Därför är det otroligt viktigt att använda torkbollar när du tumlar tvätten torr så att de små dunfjädrarna verkligen har separerats från varandra. Så jag har i testen även använt tennisbollar.

 

Sammanfattning

Jag kan konstatera att ulltorkbollarna har ungefär samma effekt som tennisbollar har. Dock, med ullbollarna går torkningen snabbare och kondensvattnet minskar.  Den reducerade torktiden med ullbollar är absolut prioritet för mig. Jag kan alltså planera att torktiden blir 1 timme minder när jag torkar duntäcken med torkbollar gjorda av ull!

Här hittar du våra torkbollar gjorda av äkta ull

uldtørrebolde


Fler blogginlägg

© 2024 Faarskinn.se,

    • Maestro
    • Mastercard
    • Visa
    • klarna_pay
    • bring_pay